Fennakadást tapasztal a terminál működésében? Ügyfélszolgálatunk a nap 24 órájában elérhető!

Az elmúlt hónapokban több ezer vállalkozás került lehetetlen helyzetbe, sokan nem, hogy fejlődni, bővülni nem tudnak, de a lezárások miatt akár az alkalmazottaikat fizetni sem. Nekik szól ez a cikkünk, amiben olyan állami támogatásokat gyűjtöttünk össze, amelyek segítehetik a talpon maradást és a járványhelyzet utáni időszakra való felkészülést.

A cikkben részletesen írunk négy olyan lehetőségről, amit különféle szektorokban működő vállalkozások igényelhetnek – a jövőben pedig folyamatosan tájékoztatunk majd az újabb és újabb lehetőségekről is, hogy ezzel is segítsük a magyar vállalkozások talpon maradását.

 

Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön

A program kifejezetten azokat a mikro-, kis- és középvállalkozásokat célozza, akik a járványhelyzet miatt kerültek nehéz helyzetbe. 

A cél, hogy az ő talpon maradásukat segítsék, illetve támogassák felkészülésüket a járvány utáni működésre.

A hitelprogram keretében legfeljebb 10 millió forint kérhetnek a vállalkozások, legfeljebb 10 év futamidőre, kamatmentesen.

A konstrukció 3 éves moratóriummal indul, vagyis az első 3 évben egyáltalán nem kell törleszteni a hitelt.

A rendelet alapján így a hitelt igénylő vállalkozások így használhatják fel a kapott összeget:

 • A vállalkozás bér és járulékköltségeire,
 • A működési költségek fizetésére,
 • Készletfinanszírozásra,

A kölcsönt a Magyar Fejlesztés Bankon keresztül lehet igényelni. A kamatmentes kölcsönkonstrukcióra összesen 100 milliárd forintos keretet különítettek el.

Az elmúlt hónapokban sok vállalkozó arra kényszerült, hogy a lakossági hiteleit, például a Babaváró hitelt arra fordítsa, hogy vállalkozását életben tartsa, más kölcsöneit törlessze – nekik remek alternatívát biztosít ez az új kamatmentes kölcsönkonstrukció.

 

Magyar Falu Program keretében kistelepülési üzletek támogatása 

Ez a lehetőség a  a hátrányos helyzetű településeken működő közel ezer olyan vállalkozásnak kínál támogatást, akik a településen élőknek adnak munkát, de nehezebb helyzetben vannak, mint versenytársaik.

A program keretében 2 és 60 millió forint közötti támogatási összeg pályázható meg.

Ki kérheti pontosan a támogatást?

 • Olyan gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy szövetkezet részére, amely a 2 ezer fő alatti kistelepülésen kiskereskedelmi tevékenység keretében napi fogyasztási cikket értékesítő üzletet üzemeltet, és az üzlet főtevékenysége az élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelem, vagy
 • Olyan már működő vagy újonnan induló gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy szövetkezet részére, amely kistelepülésen kiskereskedelmi tevékenység keretében vállalja napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet üzemeltetését, ahol ilyen üzlet nem működik.

A támogatás a következő célokra vehető igénybe:

 • Az üzlet külső és belső felújítására, ideértve az épületgépészeti korszerűsítést is,
 • Bővítésére, építésére,
 • Akadálymentesítésére. 

Ezekben az esetekben a támogatás az elszámolható költség legfeljebb 80 százaléka, de legfeljebb 50 millió forint.

 • A kiskereskedelmi tevékenység és a támogatási kérelemben vállalt egyéb szolgáltatás folytatásához szükséges eszközök, különösen a berendezési bútorzat, melegentartó eszköz, hűtőpult, hűtő, feldolgozógép, sütő, kelesztő gép, pénztárgép, számítógép, POS terminál, illetve az elektronikai eszközökhöz kapcsolódó immateriális javak (szoftver, licencdíj) beszerzésére,
 • Az üzlet és a vállalt szolgáltatás hatékony üzemeltetése érdekében indokolt képzés költségeire. Az előbbi két esetben a támogatás együttes összege az elszámolható költség legfeljebb 75 százaléka, de legfeljebb 12 millió forint.
 • Az üzletnek helyet adó ingatlan adásvétele során a vételár megfizetéséhez, a vételár 50 százaléka, de legfeljebb 5 millió forint.
 • Az üzletben foglalkoztatottak munkabéréhez kapcsolódó közterhek megfizetéséhez (idén 2 fő, utána egy fő részére, 5 évig).

A támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján keresztül igényelhetik az érintett vállalkoztások. 

 

Állami támogatás POS terminál igénylésére

A magyar állam még 2016-ban indította el programját, melynek keretén belül vissza nem térítendő támogatást adnak azoknak a vállalkozásoknak, akik először igényelnek POS terminált.

A program azóta nagyrészt kifutott, de a Fizetési Pontnál egyetlen magyar szogláltatóként még mindig igényelhető a támogatás.

A támogatás összege 80 000 forint, amit 24 hónapban, egyenlő részekre elosztva kap meg a terminál igénylője.

Az igénylés feltétele mindössze annyi, hogy ha a vállalkozásnál 2017. november 1-jén még nem volt üzemben POS-terminál, akkor kérheti a támogatást.

Ezt a támogatást a legegyszerűbben a Fizetési Pont honlapján, ezen az oldalon lehet kérni bármilyen magyar vállalkozásnak.

 

Beruházások támogatása egyes szektorokban 

Az élelmiszeriparban, a műanyagiparban, valamint a divat- és dizájniparban működő vállalkozások pályázhatják meg ezt a támogatást.

A támogatás összege 5 és 500 millió forint közötti lehet, így nagyban segítheti a lezárások alatt a talpon maradást, de akár a vállalkozások fejlődését is.

Azok a vállalkozások, akik megkapják a támogatást, a kapott összeget új gépek vásárlására, a telephelyeik bővítésére, korszerűsítésre fordíthatják.

Emellett a támogatást felhasználhatják akár arra is, hogy munkavállalóik képzését fizessék belőle, vagy éppen a bérük egy részét.

A támogatás a Magyar Kormány Gazdaság-újraindítási Akciótervének részeként valósul meg. A GINOP pályázatok részletes kiírásait a pályázati honlapon találod. 

 

A hasonló lehetőségekről a jövőben is folyamatos tájékoztatást adunk majd, ezért javasoljuk, hogy ha szeretnél értesülni arról, milyen támogatásokat kérhet a vállalkozásod, kövesd a Fizetési Pont blogot!

KÖVESS MINKET

add_action( 'wp_footer', 'mycustom_wp_footer' ); function mycustom_wp_footer() { ?>