Fennakadást tapasztal a terminál működésében? Ügyfélszolgálatunk a nap 24 órájában elérhető!

6+1 tanács a vállalkozói bankszámla kiválasztásához 

Talán közhelyesnek tűnik, de egy mikro-, kis- és középvállalkozásnak (mkkv) nehezebb kiválasztania a neki leginkább alkalmas bankszámlát, mint egy magánszemélynek. Nekik próbálunk segíteni azzal, hogy összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyeket szerintünk mindenképpen érdemes mérlegelni. 

1. Mennyi az annyi? 

Az első és legfontosabb tétel a havi számlavezetési díj, amelynek mértéke attól függ, hogy a vállalkozás mekkora számlaforgalmat bonyolít le. Ha kicsit, akkor néhány száz forintnál nem lehet magasabb a díj, ám ha nagyot, akkor az már több ezer forintra is rúghat, pláne, ha még devizában is van bevétele és/vagy kiadása a cégnek.  

A következő mérlegelendő szempont az, hogy mennyit is kell kifizetni egy tranzakció után.

Valamint, hogy mekkora a számlához tartozó bankkártya díja – merthogy manapság aligha lehet kérdés egy vállalkozás számára, hogy kell-e neki a fizetéseket rendkívül meggyorsító és kényelmessé tevő plasztik. 

Persze még a fizetések elektronikus lebonyolítása mellett is szükség lehet készpénzre, így a készpénzfelvétel díját is érdemes figyelembe venni. Valamint a pénztári befizetésekét, valamint azt is, mennyibe kerül a csoportos beszedési megbízás, ami már csak azért is melegen ajánlott, mert ugyancsak meggyorsíthatja egy vállalkozás pénzügyeinek az intézését. 

 2. Oké, hogy bankkártya, de milyen? 

Ma már aligha van olyan bank, amely egy számlához nem biztosít automatikusan bankkártyát, az azonban már korántsem mindegy, hogy azt díjmentesen vagy kedvezményesen teszi, vagyis kell-e valamennyit fizetni a plasztikhoz való hozzájutásért. 

Mivel az ingyenesség, illetve a kedvezmény általában csak egy évig érvényes, azt is érdemes megnézni, mennyit kell fizetni a 365. nap eltelte után. Valamint azt is, hogy mennyibe kerül a társkártya – már ha ilyenre is igényt tart a vállalkozás. 

Aztán azt is mindenképpen tisztázni kell, hogy kik használhatják a bankkártyát, azzal milyen tranzakciókat lehet elvégezni, illetve mekkora összeget lehet utalni, illetve vásárolni vele. 

3. Forint vagy deviza, esetleg mindkettő? 

A számlacsomag díja attól is függ, hogy a vállalkozás forgalma csak forintban vagy egyéb devizában bonyolódik-e. A vegyes megoldásért általában többet kell fizetni, de nem feltétlenül. Egyes bankok ugyanis különböző átutalási és jóváírási kedvezményeket adnak a devizás tranzakciók után, így ezeket is érdemes átfutni. 

A nagyobb forgalmú vállalkozásoknak érdemes nem egy, hanem két számlát is tartani, egy forint és egy deviza számlát, ezzel ugyanis ki tudják küszöbölni az átváltási költségeket, amelyek akár több száz vagy ezer forintok is lehetnek. Ráadásul ez gyorsabb is, hiszen a konverzió általában időigényes. 

 4. Csak online vagy személyesen is? 

A számlacsomagok abban is eltérnek egymástól, hogy valaki úgymond hagyományosan bankol, azaz bemegy egy fiókba, a számlakivonatot papíron kéri, vagy mindent elektronikusan intéz-e. Mondani sem kell, hogy az utóbbi olcsóbb, a kizárólag a netbankot használó vállalkozások kedvezményekben részesülnek, ők e-mailben kapják a számlakivonatokat is. 

5. És az sms? 

Mivel általában fontos, hogy a vállalkozás naprakész legyen abban a tekintetben is, mennyi pénzből gazdálkodhat, a magánszemélyekhez hasonlóan kérheti, hogy bankja sms-ben értesítse a napi nyitóegyenlegről, illetve minden számlamozgásról, a bejövő és a kimenő tranzakciókról. Itt arra kell figyelni, hogy a bankszámla havi díja tartalmazza-e az sms költségét. 

6. De kell egyáltalán pénzforgalmi számla? 

Jogos a kérdés, mivel nem minden vállalkozásnak kötelező pénzforgalmi számlát nyitnia és fenntartania. Például az alanyi áfamentes egyéni vállalkozóknak (jelesül a katásoknak) elegendő a lakossági bankszámla is.  

Fussuk végig, akkor mégis kinek kell pénzforgalmi számla: a közkereseti társaságoknak (kt.), a betéti társaságoknak (bt.), a korlátolt felelősségű társaságoknak (kft.) és a részvénytársaságoknak (rt.). Valamint a katásoknak is, amennyiben nem áfamentesek.  

De annak a vállalkozásnak is érdemes lehet külön pénzforgalmi számlát fenntartania, amely hitelt szeretne felvenni, ebben az esetben ugyanis célszerű elkülöníteni ezt az adósságot a személyes vagyontól. 

+1. Mivel foglalkozol? 

Első ránézésre bármennyire furcsának is tűnhet, cseppet sem mindegy, hogy a vállalkozás melyik iparágban dolgozik: a bankszektorban, az olajiparban, a gyógyszeriparban, esetleg könyvel vagy jogi tevékenységet végez? Egyes bankok ugyanis szakmák szerint testre szabott számlacsomagokat kínálnak – erről is érdeklődjünk a választás előtt, hiszen így akár súlyos pénzeket is megtakaríthatunk. 

KÖVESS MINKET

add_action( 'wp_footer', 'mycustom_wp_footer' ); function mycustom_wp_footer() { ?>