Fennakadást tapasztal a terminál működésében? Ügyfélszolgálatunk a nap 24 órájában elérhető!

Kedden a kora délutáni órákban érkezett bejelentés arról, hogy Magyarországon már 3 millióan kapták meg a vakcina legalább első dózisát. Nem sokkal később, szerdán ezt egy miniszterelnöki bejelentés követte, amiből kiderült néhány konkrétum a további lazításokról.

Az elmúlt hetek elsősorban találgatással teltek azok számára, akiknek a korlátozó intézkedések miatt zárva kell tartaniuk. Most már tudunk néhány konkrétumot, de közel sem mindent.

Április 14-én maga a miniszterelnök jelentette be, hogy ha elérjük a 3,5 millió beoltottat (első oltásról beszélve), akkor megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. (Kerthelységekről, más külső terekről nem esett szó, így mindenképpen meg kell várnunk a pontos rendelkezést ahhoz, hogy biztosak lehetünk, végül mi is nyithat ki.)

Minderre várhatóan április 21-én vagy 22-én kerülhet sor az oltások jelenlegi ütemét tekintve.

Ezzel együtt pedig a vendéglátósok számára szintén fontos intézkedés, hogy az őket terhelő teraszdíjakat is eltörlik, azzal a szándékkal, hogy segítsék az ágazatot, illetve az éttermeknek májusban is jár.

Egyelőre ennyit tudunk csak biztosan.

Mit mondanak a nyilatkozatok?

  • Gulyás Gergely kancelláriaminiszter április 8-án azt mondta, a 3 millió (egyszer) beoltottnál fog dönteni a kormány az újraindítás következő lépéseiről.
  • Orbán Viktor miniszterelnök április 9-én azt mondta, „ha elérjük a 3-3,5 millió beoltottat, jön a következő lépés”.

Most már tudjuk, hogy a következő lépcsős könnyítésnek legalábbis a teraszok megnyitása (és a teraszdíj eltörlése) része lesz.

A miniszterelnök szerint „adhatunk könnyítést azoknak, akiknek van védettségi kártyája: ki lehet nyitni számukra a szállodákat, a kulturális életet”, de erről is feltételes módban beszélt, kikötve, hogy minderről később döntenek.

Gulyás Gergely korábban arról is beszélt, hogy ha az oltások a jelenlegi ütemben zajlanak, várhatóan “április végéig a teraszokra ki lehet majd ülni”. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy „a kormány 3,5-4 millió beoltott esetén dönthet arról is, hogy milyen előnyei lesznek a védettségi igazolványnak.”

Gulyás Gergely legutóbb, csütörtök délelőtt azt mondta, 4 millió oltottnál lehet majd szerepe az igazolványnak.

A lazítás pontos lépéseit nem csak a beoltottak száma, a járványügyi adatok is befolyásolhatják ugyanakkor. Ezek szerint a járvány ugyan tetőzni látszik, de a fő számok jelenleg stagnálnak, vagyis a teljes újranyitással egyelőre senkinek sem érdemes számolnia.

Mi nyithat majd ki?

A korábbi információkból ez a kép rajzolódik ki: április vége felé, ha már túl vagyunk a 4 millió beoltotton, valószínűleg “kinyithatnak a most még bezárt vagy elviteles éttermek, valamint kávézók, büfék teraszai.”

Ebből egyelőre 3,5 millió és teraszok lettek.

Lehetséges, hogy a szélesebb nyitáskor ezek látogatása védettségi igazolványhoz lesz majd kötve, az viszont biztos, hogy biztonsági előírásokat (maszkviselés, megfelelő távolságtartás biztosítása, fertőtlenítés stb.) meghatároznak majd.

Valószínű az is, hogy a fokozatos nyitásnál a kormány figyelembe veszi majd a nemzeti konzultáció eredményeit is. Eszerint népszerűségi sorrendben így alakultak az egyes szempontok:

  • 88% támogatta a fokozatos nyitást.
  • 87% támogatta az éttermek és szállodák mielőbb, de szabályozott nyitását.
  • 75% támogatta a sportolási lehetőségek engedélyezését.
  • 74% a kijárási szabályokon enyhített volna az akkori adatok szerint – ez mostanra elkezdődött, és valószínűleg a védettségi igazolvánnyal járókra hamarosan külön szabályok is vonatkoznak majd ilyen szempontból.
  • 65% ezt, vagyis a védettségi igazolványhoz kötött kedvezményeket támogatta is.

Mit tehetnek most, akiknek zárva kell tartaniuk?

Mivel pontos tervet nem ismerünk – illetve nem is ismerhetünk, hisz a kormány még csak most kezdi majd összeállítani a következő lépcsőt érintő intézkedéseket – a várakozás mellett a felkészülés az egyetlen lehetőség.

Nagyon valószínű, hogy hamarosan megnyithatnak a vendéglátóhelyek kültéri részei, így érdemes ezeket már most alkalmassá tenni arra, hogy a várható szabályoknak megfelelően biztosítva legyen a távolságtartás.

Az alkalmazottakat is érdemes felkészíteni arra, hogy esetlegesen védettségi igazolványt ellenőrizzenek, hangsúlyozni a fertőtlenítés, maszkviselés fontosságát.

A Fizetési Pont is szeretne a felkészülésben segíteni mindazoknak a vállalkozásoknak, akik a rendelet miatt bezárásra kényszerültek.

Ezért 2021-ben a forgalmi díjon kívül minden egyéb költséget elengedünk a POS terminált vagy SoftPOS-t igénylőknek.

Az elmúlt év végén sokaknak vált kötelezővé az elektronikus fizetés biztosítása, akik még most sem gondoskodtak erről – érthetően, hiszen ha zárva kell tartaniuk, minek vállalják a plusz költséget.

Ezt a plusz költséget a Fizetési Pont most teljes mértékben átvállalja.

Sőt, akiknél 2017. november 1-jén nem volt üzemben POS-terminál, további 80 000 forintos állami támogatást is biztosítunk, ami szintén segíthet a nehéz helyzetben lévőkön.

Ha az alábbi gombra kattintasz, többet is megtudhatsz erről az ajánlatról:

#veletekvagyunk

ELOLVASOM AZ AJÁNLATOT >>>

KÖVESS MINKET

add_action( 'wp_footer', 'mycustom_wp_footer' ); function mycustom_wp_footer() { ?>