Fennakadást tapasztal a terminál működésében? Ügyfélszolgálatunk a nap 24 órájában elérhető!

„9,4 millió bankkártya volt Magyarországon forgalomban 2019 első negyedévében” – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által publikált jelentésből.

E statisztikai adat tükrében magától értetődik, hogy a kisvállalkozások és a KKV-szegmens esetében is a versenyképesség megőrzésének egyik alapvető feltételévé vált a bankkártya-elfogadás.

Bankkártya-elfogadás állami támogatással

A trendet már évekkel ezelőtt felismerte a Magyar Állam, ezért stratégiai döntés született arról, hogy állami támogatást kell nyújtani azoknak a kiskereskedőknek és szolgáltatóknak, akik vállalkozásukat bankkártya-elfogadással szeretnék korszerűsíteni.

A POS-terminálok számának növekedését célzó támogatás mértékét, igénybevételének feltételeit és ellenőrzését a Nemzetgazdasági Minisztérium 4/2016. (XII. 6.) NGM rendelete szabályozza.

Kétkörös támogatási rendszer

A POS-terminálok beszerzésére ösztönző állami pályázatot két körben hirdette meg a Magyar Állam:

  1. Az első kör 2016 decemberétől volt elérhető a pályázók számára, és 30.000 db bankkártyaterminál telepítésére lehetett állami támogatást igényelni. A konstrukció kedvező feltételei miatt rengeteg kiskereskedő vagy szolgáltató élt az állami támogatás mellett igényelhető kedvezményes beszerzési lehetőséggel.
  2. A támogatási rendszer második köre: Ennek keretében viszont csak két hazai vállalat kapott lehetőséget arra, hogy állami támogatás mellett helyezzen ki bankkártyaterminálokat. Hazánk egyik legismertebb kereskedelmi bankja, ami a számára biztosított 6000 darabos keretet már kimerítette, valamint a Fizetési Pont hálózata, ami 25.000 db új POS-terminál kihelyezését tűzte ki célul maga elé.

Ki és mekkora állami támogatásra jogosult?

Államilag támogatott bankkártyaterminál kihelyezésére azok a bankkártya-elfogadóhelyek jogosultak, akiknél 2017. november 1-jén nem volt üzemben POS-terminál. A rendelet kizárólag erre a napra korlátozódik, és ha ennek megfelel az igénylő, akkor POS-termináljára automatikusan megkapja az állami támogatást.

Az igényléshez csupán egy nyilatkozatot kell kitölteni, amit a bankkártyaterminál-üzemeltető (példánkban a Fizetési Pont) juttat el az illetékes hatóságokhoz.

POS-terminálra a felvehető állami támogatás mértéke 80.000 Ft, amit 24 hónap alatt kaphat meg az igénylő. A bankkártya-elfogadók (kisboltok, üzletek, szolgáltatók) az állami támogatáshoz engedmények formájában juthatnak hozzá.

„A Fizetési Pont POS-terminálja után kapott 80.000 Ft-os állami támogatás mellé még egy rendkívül versenyképes díjszabás is társul.”
Hlogyik Ferenc, értékesítési és üzemeltetési igazgató, Fizetési Pont

Még 4 fontos szempont

  • 1 százalékos díjplafon: A rendelet szerint az állami támogatással kihelyezett POS-terminálok után felszámított díjak nem haladhatják meg a bankkártyás forgalom 1 százalékát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Fizetési Pont POS-terminálja után kapott 80.000 Ft-os állami támogatás mellé még egy rendkívül versenyképes díjszabás is társul (a piaci átlag díjszabás 1,4-1,6%).
  • 24 hónapos kötelezettség vállalása: Az államilag támogatott bankkártyaterminálokat kizárólag olyan szolgáltatók igényelhetik, akik írásban vállalják, hogy a kihelyezett terminált minimum 24 hónapon keresztül üzemeltetik.
  • Vissza nem térítendő támogatás: A Fizetési Pont POS-termináljai mellé nyújtott állami támogatások vissza nem térítendő támogatásnak minősülnek.
  • Terminálok száma: Telephelyenként több államilag támogatott készülék igényelhető, kizárólag olyan üzletbe, ahol semmiféle POS-terminál nem volt üzembe helyezve 2017. november 1-jén.

Mindenki nyer az állami támogatással

Az elmúlt évek pozitív visszajelzései alapján minden kétséget kizáróan kijelenthető, hogy az állami támogatással kihelyezett POS-terminálok számának növekedése az összes fél számára előnyös konstrukciót jelent.

Bankkártya-elfogadóknak: A kisboltok, üzletek és szolgáltatók számára az állami támogatás kézzel fogható profitot jelent az eredményben. Egyrészt a 80.000 Ft-os fix engedménynek köszönhetően, ami az üzemeltetés költségeit csökkenti 24 hónapon keresztül. Másrészt az állami támogatás miatt szigorú rendeletek és jogszabályok vonatkoznak a kedvezményes terminálok kihelyezésére, ami nagyon versenyképes – legfeljebb 1 százalékos forgalmi – díjat biztosít a kisvállalkozások számára. Nem beszélve arról, hogy a bankkártya-elfogadásnak köszönhetően gyorsulhat a vásárlók kiszolgálása, és értéknövelt szolgáltatásokkal is bővülhet a cégek üzleti portfóliója, azaz nőhet az ügyfélélmény.

A magyar államnak: Az ország számára azért előnyös a támogatás, mert a hazai kisvállalkozások és KKV-k versenyképességének növekedésével párhuzamosan nőhet a foglalkoztatás, az adóbevételek, és ezáltal számos egyéb gazdasági mutató is pozitív irányba mozdulhat el.

A vevőknek: A vásárlók számára is rengeteg előnyt tartogat a bankkártyahasználat elterjedése. Az alapszolgáltatás (bankkártyás fizetés) igénybevételével biztonságosabb, visszakövethetőbb és praktikusabban finanszírozható fizetési megoldáshoz jutnak az ügyfelek. Az érintőkártyás fizetésnek köszönhetően pedig jelentősen csökkenhet a pénztáraknál töltött idő, növelve az ügyfélélményt. Az értéknövelt szolgáltatások segítségével egyszerre akár több teendőt (bevásárlás, mobilegyenleg-feltöltés, csekkbefizetés) is elintézhetnek a vásárlók, amivel szintén időt spórolhatnak.

POS-terminált kihelyező cég: Végül a bankkártyaterminált kihelyező cégnek (Fizetési Pont) is előnyös a támogatás, hiszen így az egyéni ügyfelek számára is képes csomagajánlattal kalkulálni. Ezzel az egy terminálra jutó fajlagos költség csökken, amit oda tud adni a cég kedvezményként a bankkártya-elfogadóknak (kisbolt, üzlet, szolgáltató).

+1 érv az államilag támogatott Fizetési Pont terminálja mellett

A 80.000 Ft állami támogatás, az akár másnapra telepített bankkártyaterminál, a bevételt generáló értéknövelt szolgáltatások és a piacvezető, jelenleg 1 százalékos alapszolgáltatási díj sem győzött meg? Legfrissebb ajánlatunk biztosan elnyeri tetszésedet.

Próbáld ki a Fizetési Pont POS-terminálját egy hónapon át, ingyenesen és kötelezettségmentesen. Ha nem vagy elégedett, akkor a tesztidőszak alatt bármikor visszaadhatod a bankkártyaterminált. Ha viszont elégedett leszel velünk, akkor csatlakozhatsz meglévő ügyfeleinkhez, és megoszthatod velünk, miért nyerte el tetszésedet a Fizetési Pont.

KÖVESS MINKET

add_action( 'wp_footer', 'mycustom_wp_footer' ); function mycustom_wp_footer() { ?>